ФІЗИКА ДЛЯ БАКАЛАВРІВ. ЕЛЕМЕНТИ КВАНТОВОЇ ФІЗИКИ

Лекція 6.2. ФОТОНИ

4. КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО ЛЕКЦІЇ 6.2

  1.  Які факти свідчать про те, що світло являє собою не просто послідовність дискретних порцій електромагнітної (хвильової) енергії, а потік частинок – фотонів.
  2.  Згідно з формулою (2.1б), енергію фотона можна визначити через довжину хвилі випромінювання. Чи означає це, що, позаяк довжина хвилі при переході світла з вакууму в речовину зменшується, то  енергія фотона збільшується?
  3.  Звідки випливає, що фотон є безмасовою частинкою?
  4.  Чи може змінюватися величина швидкості фотона?
  5.  Чим відрізняються зіткнення фотонів із іншими частинками від зіткнень між частинками речовини, наприклад, між атомами
  6.  Як квантова теорія пояснює існування тиску світла? Від чого він залежить? На яку поверхню світло тисне сильніше – на дзеркальну, чи вкриту сажею?
  7.  У чому полягає ефект Комптона та якою формулою він виражається? Чому дорівнює максимальний можливий комптонівський зсув довжини хвилі в розсіяному пучку?
  8.  Якою є причина збільшення довжини хвилі при розсіюванні рентгенівських променів?
  9. Поясніть, чому з точки зору класичної фізики ефект Комптона є неможливим.
  10. Поясніть, чому в розсіяному рентгенівському пучку є й випромінювання з незміщеною довжиною хвилі.
  11. Поясніть, чому ефект Комптона не спостерігається для світла.
  12. Відомо, що в ефекті Комптона із збільшенням маси атома речовини мішені інтенсивність зміщеної компоненти у розсіяному пучку зменшується, а незміщеної – зростає. Поміркуйте, з чим це може бути пов’язано.